Бүгін: 21 Қазан Нашар көретіндерге арналған нұсқа 0 °C
  • USD
  • EUR
  • RUB
Ертіс ауданының әкімдігіресми интернет-ресурс
Акимат Иртышского районаОфициальный интернет ресурс

Навигация

Жіті ішек инфекцияларының алдын алу

2019-04-17

Көктем - жаз мезгілінің басталуына байланысты халық арасында жіті ішек инфекциялары ауруларының пайда болу қаупі күрт өседі. Жылы уақытта адамның тіршілік ету ортасы объектілерінде ішек инфекцияларының қоздырғыштарын сақтау және олардың Тамақ өнімдері мен суда көбеюі үшін қолайлы жағдайлар жасалады.

Жіті ішек жұқпалары әртүрлі микроорганизмдердің әсерінен туындайтын жұқпалы аурулардың үлкен тобы болып табылады. Олар көптеген ауруларды тудырады: дизентерия, клебсиеллез, эшерихиоз, сальмонеллез, стафилококтық инфекция, диарея және басқалар. Оларды асқазан-ішек жолдарының жұмысындағы бұзылулар көріністерінің ұқсас сипатын және уыттану белгілерін.

 Жұқтыру көбінесе тағамдық жолмен - жуылмаған және бүлінген өнімдермен, лас сумен асқазан-ішек жолына патогенді микроорганизмдер түседі, олар өңеш арқылы асқазан мен ішекке тасымалданады іріктіреді. Бактериялар мен вирустар әртүрлі бұзылулар мен қабыну, асқазан жасушаларының бұзылуы, ылғалдың жоғалуы және маңызды микроэлементтердің тепе-теңсіздігі тудырып, көбеюі мүмкін.

Ішек инфекцияларының алдын алу тұрақты болуы керек. Сонымен қатар, ол неде  жасалады? Бұл азық-түлік пен ауыз судың сапасын қатаң бақылау, сондай-ақ жеке гигиена ережелерін сақтау.

  1. Қауіпсіз тамақ өнімдерін таңдау. Жемістер мен көкөністер сияқты көптеген өнімдер шикі күйінде тұтынады, ал басқалары алдын ала өңдеусіз қауіпті. Мысалы, шикі сүтті емес, пастерленген әрдайым сатып алыңыз. Азық-түлікті сатып алу кезінде оларды кейінгі өңдеу мақсаты — тағамды қауіпсіз етіп, оны сақтау мерзімін ұзартып отыру. Шикі тұтынатын белгілі бір өнімдер мұқият жууды талап етеді.
  2. Тамақты мұқият дайындаңыз. Көптеген шикі өнімдер, негізінен, құс, ет және шикі сүт жиі патогенді микроорганизмдермен ұрықтандырылған. Пісіру (қуыру) процесінде бактериялар жойылады.
  3. Дайындалған тағамды тез жеу керек. Дайындалған тағам бөлме температурасына дейін салқындағанда, онда микробтар көбеюде. Бұл жағдайда ұзақ болған сайын, тамақтан улану қаупі артады. Өзіңізді қауіпсіздендіру үшін тағамды дайындағаннан кейін бірден жеңіз.
  4. Тамақ өнімдерін мұқият сақтаңыз. Егер сіз тамақты төңкеріп дайындаңыз немесе пайдаланғаннан кейін оның қалған бөлігін сақтап қалғыңыз келсе, ол ыстық (60° С-қа жуық немесе одан жоғары) немесе суық (10° С-қа жуық немесе одан төмен) сақталуға тиіс екенін есте ұстаңыз. Бұл тек қана маңызды ереже, әсіресе сіз 4-5 сағаттан астам тамақ сақтауға ниетті болса. Балаларға арналған тамақ мүлдем сақтауға болмайды. Тамақтан уланудың сансыз жағдайларына әкелетін жалпы қате-тоңазытқышта көп мөлшерде жылы тағамды сақтау. Бұл тағамды шамадан тыс тоңазытқышта тез толық суытуы мүмкін емес. Азық-түлік өнімінің ортасында жылу тым ұзақ сақталғанда (температурасы 10° С-тан жоғары) микробтар аман қалады және адам денсаулығы үшін қауіпті деңгейге дейін тез көбеюде.
  5. Алдын ала дайындалған тамақты мұқият жылытыңыз. Бұл сақтау процесінде тағамда көбейе алатын микроорганизмдерден қорғаудың ең жақсы шарасы (дұрыс сақтау микробтардың өсуін тежейді, бірақ оларды жоймайды). Тамақ алдында тағы да тамақты мұқият жылытыңыз (оның қалыңдығындағы температура кемінде 70° С болуы тиіс).
  6. Шикі және дайын тамақ өнімдері арасында байланыс жасамаңыз. Дұрыс дайындалған тағам шикі тағамдармен жанасу арқылы ластануы мүмкін. Бұл айқас ластану анық болуы мүмкін, мысалы, шикі құс дайын тағаммен немесе жасырын болуы мүмкін. Мысалы, шикі және пісірілген (қуырылған) құстарды дайындау үшін бір кесу тақтасын және пышақты пайдалануға болмайды. Мұндай тәжірибе өнімдерді қайта қалпына келтіру ықтимал тәуекеліне және олардағы микроорганизмдердің өсуіне әкеп соқтыруы мүмкін.
  7. Қолды жиі жуыңыз. Қолыңызды мұқият жуыңыз әзірлеу алдында және тамақтан кейін, әрбір үзілістен процесінде пісіру — әсіресе, егер Сіз баланын киімін ауыстырғаннан немесе дәретханадан келгеннен соң. Балық, ет немесе құс сияқты шикі өнімдерді бөлгеннен кейін басқа өнімдерді өңдеуге кіріспес бұрын қайтадан қолыңызды жуыңыз. Егер сізде инфицирленген сызат (ранка) бар болса, онда міндетті түрде оны тартыңыз немесе тамақ дайындауға кіріспес бұрын бұласыр салыңыз. Сондай — ақ, үй жануарлары — иттер, құстар, әсіресе, тасбақалар-сіздің қолдарыңыз арқылы тағамға түсе алатын қауіпті микроорганизмдерді жиі тасушылар. Жануардың баланың төсегі мен ыдысымен жанасуынан аулақ болу керек.
  8. Пәтерді таза ұстаңыз. Тағам оңай ластанғандықтан, оны дайындау үшін пайдаланылатын кез келген бет мүлдем таза болуы керек. Әрбір тағам кесінділерін, үгінділерін немесе лас дақтарды микробтардың әлеуетті ыдысы ретінде қарастырыңыз. Ыдыс сүртуге арналған сүлгілер күн сайын өзгеруі тиіс. Еден жууға арналған шүберектер жиі жууды талап етеді. Барлық ойыншықтарды балаларға арналған дезинфекциялық ерітінділермен жуады.
  9. Жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа жануарлардан қорғалған тағамды сақтаңыз. Жануарлар жиі тамақтан улануды тудыратын патогенді микроорганизмдердің тасымалдаушылары болып табылады. Өнімдерді сенімді қорғау үшін оларды тығыз жабылатын банктерде (контейнерлерде) сақтаңыз.
  10. Таза суды пайдаланыңыз. Таза су ішу үшін де, тамақ дайындау үшін де өте маңызды. Егер сізде су сапасына қатысты күмән бар болса, оны тамақ өнімдеріне қосар алдында немесе пайдаланар алдында қайнатыңыз. Бөтелкедегі немесе сүзілген суды пайдалану жақсы.
  11. Міндетті түрде тамақ ішер алдында, серуендеуден кейін, қоғамдық пайдалану орындарына барғаннан кейін қолды жуу керек. Бала құммен ойнап, жануарлармен араласса, бұл ережені орындау қажет.
  12. Егер балаңыздың тырнағын кебу немесе қолын аузына тастау әдеті болса – оны одан тезірек үйретуге тырысыңыз.

 

Жіті ішек жұқпасының белгілері пайда болған кезде (дене қызуының көтерілуі, құсу, нәжістің бұзылуы, іштің ауруы) дереу медициналық көмекке жүгіну қажет!

 

Есіңізде болсын! Қарапайым гигиена ережелерін сақтау-ішек инфекцияларынан сенімді қорғау.

Сондай-ақ оқыңыз