Бүгін: 15 Желтоқсан Нашар көретіндерге арналған нұсқа 0 °C
  • USD
  • EUR
  • RUB
Ертіс ауданының әкімдігіресми интернет-ресурс
Акимат Иртышского районаОфициальный интернет ресурс

Навигация

Абайлаңыз бруцеллез!

2019-02-26

Бруцеллез - жануарлар мен адамдардың ең қауіпті жұқпалы ауруларының бірі. Оның қайғы-қасіреті-ауру созылмалы түрде өтеді, ағзада ұзақ уақыт көзге көрінетін белгілерінсіз дамиды, бірақ бұл ретте жануарлар мен адамның түрлі ұлпалары мен органдарын түбегейлі бұзады. Қоздырғыш ағзаға ас қорыту жолдары, сызаттар, сызаттар және терідегі немесе шырышты қабықтағы басқа да зақымданулар арқылы еніп, содан кейін лимфа жолдары және қан тамырлары арқылы тарайды, бұл кез келген орган осы ауруды қол жетімді етеді. Мезенхимиялық және дәнекер тіндерде гранулемдер пайда болады. Сіңір бұлшықеттердің бекітілген орнында жасымықтың көлемі мен ірірек шеміршекті консистенция (фиброзиттер) пайда болады. Олар буындарда, сүйектерде, бұлшықеттерде ауырсыну сезімінің себебі болып табылады. Соңғы сауыққаннан кейін де буындарда ауырсыну түріндегі, көбею органдарының қандай да бір кемшіліктері адамды жылдар бойы, ал өмір бойы қудалайды.

Бруцеллез зоонозды инфекцияға жатады. Бұл дегеніміз, негізгі резервуар және инфекция көзі жануарлар. Адам үй ауыл шаруашылық малдарынан кіші және ірі қара малдан (ешкі, сиыр және т.б) жұқтырады. Бруцеллез қоздырғыштың бірнеше ықтимал берілу жолдары бар жұқпалы ауру болып табылады: бұл инфекцияланған өнімдерді қолданған кезде - сүт, аз ұстанған брынза, нашар пісірілген немесе қуырылған ет. Әсіресе, егер бұл өнімдер шикі күйінде пайдаланылса немесе термиялық өңделмеген болса, сондай-ақ ауру жануарларға күтім жасау, мал шаруашылығы фермаларында немесе жеке шаруашылықтарда босану кезінде байланыста болса. Сондай-ақ ауру жануарды сою, оның ұшасын өңдеу, ауру жануарлардың терісін және терілерін сойғаннан кейін өңдеу кезінде осындай жұқтыруы мүмкін.

Бруцеллалар қоршаған ортада ұзақ сақталады: топырақта – 6 айға дейін, сүт өнімдерінде – 2 айға дейін, етінде – 20 тәулікке дейін, жұқтырған сүттен алынған шикізатта – 3-4 айға дейін, мұздатылған немесе тұздалған етте – 1,5-2 айға дейін. Қайнаған кезде қоздырғыштар бірден өледі.

Бруцеллез белгілері. Аурудың басталуы жалпы әлсіздік, тәбеттің жоғалуы, ұйқының нашар болуы. Науқастар буын, бел, бұлшық еттердің ауыруына шағымданады. Дене температурасы біртіндеп (3-7 күн) 39 C дейін көтеріледі, одан әрі толқын тәрізді сипат алады. Тер мол, терінің ылғалдылығы, әсіресе алақан, температура қалыпты деңгейге дейін төмендеген кезде де байқалады. Ауру басталғаннан бастап 20-30 күннен кейін науқастардың жағдайы нашарлайды, оларда ауырсыну күшейе түседі, көбінесе ірі буындарда - тізе, одан кейін жамбас-сан, балтыр-табан, иық, сирек шынтақ. Буынның өлшемі мен пішіні өзгереді, оның пішіні тегістеледі, жұмсақ тіндер, оның айналасындағылар, қабыну, ісіну. Буын айналасындағы тері лоснит, қызғылт түске ие болуы мүмкін, кейде розеоло-папулезді бөртпелер түрлі сипатта болады.

Ескертудің негізгі шаралары. Бруцеллезбен аурушаңдықтың алдын алу үшін жүргізілетін басты алдын алу шаралары - Бұл ауыл шаруашылығы жануарларын дер кезінде емдеу. Қажетті бақылаудан және ұстау уақыты өтпеген адамға қайнатылмаған сүтті және одан дайындалған өнімдерді (ірімшік, май және т. б.) қолдануға болмайды.

Мал өсірушілер мен ет-сүт өнеркәсібінің басқа да қызметкерлерінің жұмысында міндетті түрде дезинфекциялау шаралары жүргізілуі және қорғау арнайы киімдері қолданылуы тиіс. Ауыл шаруашылығы қызметкерлері мен бактериологиялық зертханалардың қызметкерлері бруцеллезден екі жылға қорғауды қамтамасыз ететін бруцеллезге қарсы вакцинамен міндетті түрде егілуге тиіс.

Өзіңізді және жақындарыңызды қорғаңыз!

Сондай-ақ оқыңыз