Бүгін: 22 Қазан Нашар көретіндерге арналған нұсқа 0 °C
  • USD
  • EUR
  • RUB
Ертіс ауданының әкімдігіресми интернет-ресурс
Акимат Иртышского районаОфициальный интернет ресурс

Навигация

Балалардың тиімді тамақтануы туралы не білеміз?

Басты Хабарландыру Ертіс ауданыдқ қоғамдық денсаулық сақтау басқармасы Балалардың тиімді тамақтануы туралы не білеміз?

2018-09-19

Тиімді тамақтану денсаулықты нығайтуға, балаларды тиімді оқытуға қабілеттілікке ықпал етеді.

Рационалды тамақтану – бұл тамақтану бойынша тәуліктік калорияның дұрыс бөлінуі. Бала таңғы асқа-20% тәуліктік калориялықты, түскі ас-35-40%, полдник 2 таңғы ас-10%, кешкі ас-20% алу ұсынылады. Балалардың тамақтануы 5-6 рет болуы керек. Күннің бірінші жартысында ақуызға бай азық – түлік беру жақсы, ал кешкі асқа-сүт-өсімдік тағамдары ұйқыға дейін 2 сағаттан кеш емес. Тиімді тамақтану-негізгі қоректік заттарды алу және олардың дұрыс арақатынасы:

белоктар: майлар: көмірсулар=1:1:4

Тағамның биологиялық құндылығы рационның белоктық бөлігімен анықталады. Толық ақуыздың көздері-ет, балық, құс, жұмыртқа, сүт өнімдері. Майлар өсімдіктен пайдалы, ал көмірсулар-күрделі, яғни тәттілер емес, жеміс-жидектер, жармалар.

Тамақтану арасындағы аралық 3,5-4 сағаттан аспауы тиіс.

Күн сайын баланың тамақтану рационына кіру керек:

-ет

- сүт

- сары май

- өсімдік майы

- нан

- көкөністер

- қант

Аптасына кемінде 1 рет балық, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе, құс еті сияқты өнімдерді қосу керек.

Ұйымдастырылған балалар ұжымдарында тамақтану объектінің басшысы бекіткен күзгі-жазғы және қысқы-көктемгі 2 апталық перспективалық ас мәзірі негізінде құрылады.

Бір тамақтың бір күн бойы және 2-3 күн қатарынан қайталануына жол берілмейді.

Балалар мәзірінде флотша макарон, хот-дог, жұмыртқа-глазунья, жұмыртқа, Крем өнімдері, майонез немесе қаймақпен салаттар, зельцалар, форшмактар, сілікпелер, паштеттер, фарширленген құймақ сияқты тағамдарға жол берілмейді. және т. б.

Балалар мен жасөспірімдердің тамақтануында аспаздық майлар, шошқа майы немесе қой майы, басқа да баяу балқитын майлар (оның ішінде қуыру үшін, еттен аспаздық және шұжық өнімдері құрамында) пайдаланылмауы тиіс. Маргариндер (сары май қышқылдарының транс-изомерлері аз мөлшерде) балалар мен жасөспірімдердің тамақтануына тек шектеулі, негізінен бөлке және ұннан жасалған кондитерлік өнімдер құрамында пайдаланылуы мүмкін. Сондай-ақ балалар мен жасөспірімдердің тамақтануында майонез (майлы эмульсия негізіндегі өткір тұздықтар) және басқа да ұқсас өнімдер пайдаланылмауы тиіс. Майонездің орнына салаттар мен салқын тағамдар дайындау кезінде өсімдік майы, сондай-ақ сүт (қышқыл сүт) немесе шикі негіздегі стерилденген және пастерленген (термизацияланған) тұздықтар пайдаланылады. Сірке суы, қыша, хрен, қызыл және қара бұрыш, өткір тұздықтар, кетчуптар, майонез және кез келген майонезді дәмдеуіштер ретінде пайдалануға болмайды. Сонымен қатар, мектепте кремдік кондитерлік өнімдер (пирожный және торттар), жержаңғақ, сағыз және карамель, (с.і. леденцовая, чипстер), гамбургерлер және чизбургерлер, құрамында қанты жоғары кондитерлік өнімдер, газдалған және энергетикалық сусындар, фаст-фуд сатылмайтынын білу керек.

Бұл балалардың дұрыс тамақтануының күрделі емес қағидаларын біле отырып, болашақта көптеген ауруларды болдырмауға болады. Сау өсіңіз! Сау болыңыз!

Сондай-ақ оқыңыз