Бүгін: 20 Қараша Нашар көретіндерге арналған нұсқа 0 °C
  • USD
  • EUR
  • RUB
Ертіс ауданының әкімдігіресми интернет-ресурс
Акимат Иртышского районаОфициальный интернет ресурс

Навигация

Жіті ішек инфекциялары.

2018-09-13

Жіті ішек жұқпалары (ЖІИ) – бұл асқазан-ішек жолдарының басым зақымдануымен әртүрлі микроорганизмдерден туындайтын көптеген аурулар тобы.

ЖІИ қоздырғыштары-ішек дисфункциясын тудыруы мүмкін көптеген бактериялар, вирустар тобы. Ең жиі, бактериялық ЖІИ, клиникалық практикада дизентериялық таяқшалармен (шигелдармен), патогенді ішек таяқшаларымен (эшерихиямен), кампилобактериялармен, иерсиниямен байланысты аурулар кездеседі. Из вирусных ОКИ наибольшее значение имеют ротавирусы, энтеровирусы, аденовирусы.

Инфекция көзі ауру адам немесе инфекция қоздырғыштарын тасымалдаушы болып табылады. Айналадағылар үшін ең қауіпті өкпе, стертті және симптомсыз Нысандар.

Қоздырғыш сау адам ағзасына су, тамақ өнімдері, үй тұрмысындағы заттар, ойыншықтар және лас қолдар арқылы өтеді. Жұқтыру сәтінен бастап клиникалық көріністердің дамуына дейінгі кезең бірнеше сағаттан 7 күнге дейін жетуі мүмкін.

Ерте жастағы, шала туған, сондай-ақ жасанды тамақтанатын балалар ЖІИ-ға аса сезімтал болып табылады.

Аурудың ең тән белгілері-іштің ауыруы, жүрек айнуы, құсу, қалтырау, температураның жоғарылауы, диарея, ал ауыр жағдайларда айқын интоксикация және сусыздану.

Энтеровирустық инфекция-энтеровирустардан туындайтын және ми мен жүректің ауыр зақымдануына дейінгі жеңіл қызба күйлерінен клиникалық көріністердің алуан түрлілігімен сипатталатын аурулар тобы. Серозды вирустық менингит энтеровирустық инфекцияның ең типтік және ауыр түрі болып табылады.  Аурушаңдықтың көтерілуі жазғы-күзгі айларда тіркеледі. Көбінесе 3-тен 10 жасқа дейінгі балалар ауырады. Инфекция ауа-тамшы жолымен - түшкіргенде және жөтелгенде, фекалды-оралды, жеке гигиена ережелерін сақтамағанда беріледі. Ауру жіті, дене температурасының 39-40 градусқа дейін көтерілуінен басталады. Қатты бас ауруы, бас айналуы, жүрек айнуы, құсу, кейде іштің ауыруы, ауыр жағдайларда-тырысулар және сананың бұзылуы, ауыз жұтқыншақ, жоғарғы тыныс алу жолдары тарапынан қабынуы мүмкін.

Өзіңді жұқтырудан сақтау үшін қажет:

1.Жеке гигиена ережелерін қатаң сақтау, тамақ дайындау алдында, тамақ алдында, дәретханаға барғаннан кейін, көшеден келген соң қолды сабынмен мұқият жуу.

2.Ішуге қайнаған немесе бөтелкеленген суды пайдаланыңыз.

3.Тағамдарды, әсіресе ет, құс, жұмыртқа және теңіз өнімдерін мұқият қуыру немесе пісіру.

4.Жемістерді, көкөністерді, жидектерді жеу алдында мұқият жуыңыз.

5.Дайындалған тағамды бөлме температурасында екі сағаттан асырмай қалдырыңыз.

6.Өнімдерді тоңазытқышта сақтау кезінде температуралық режим мен мерзімдерді сақтаңыз.

7.Тамақ өнімдерін, әсіресе сүт, салаттарды сатып алған кезде жарамдылық мерзіміне, өндіру мерзіміне назар аударыңыз.

8.Тұрғын үй-жайларды күніне кемінде 2 рет ылғалды жинау, үй-жайларды желдету ұсынылады.

ЕСІНІЗДЕ БОЛСЫН! Осы қарапайым ережелерді сақтау өзіңізді және айналаңызды жіті ішек және энтеровирустық инфекциялармен аурудан сақтандыруға көмектеседі.

 

 

Ертіс аудандық қоғамдық денсаулық

сақтау басқармасының басшысы                            З.Б Дюсенова

Сондай-ақ оқыңыз