Бүгін: 22 Қазан Нашар көретіндерге арналған нұсқа 0 °C
  • USD
  • EUR
  • RUB
Ертіс ауданының әкімдігіресми интернет-ресурс
Акимат Иртышского районаОфициальный интернет ресурс

Навигация

Бақша өнімдеріндегі, көкөністердегі нитраттар немен қауіпті?

Басты Хабарландыру Ертіс ауданыдқ қоғамдық денсаулық сақтау басқармасы Бақша өнімдеріндегі, көкөністердегі нитраттар немен қауіпті?

2018-08-25

Ертіс аудандық қоғамдық денсаулық сақтау  басқармасы кезекті рет, бақша өнімдерін қолдану кезінде қажетті халықтың білімін тақырыпқа назар аударуын қалайды.

Бақша дақылдарының (қарбыз, қауын) сатудын қызған кезі маусымы. Әрине, олар  денсаулық үшін өте пайдалы. Қарбыз калий, магний, темір, фруктоза, құрылымды су бай көзі болып табылады.  Қауында көп калий бар. Бірақ, дегенмен, осы дақылдарды іске асыру кезде санитарлық талаптарды бұзылған жағдайда, денсаулыққа елеулі зиян олар әкелуі мүмкін.

Ерте пісетін бақша өнімдеріндегі, көкөністердегі нитраттар немен қауіпті?

Өздері нитраттар мүлдем қорқынышты емес, алайда, адам ағзасындағы нитраттар бастайды мутировать және айналады нитриттер - қан гемоглобин.

Қанға тотықтырғыш сияқты әрекет ете отырып, нитраттар ауыр улану тудыруы мүмкін. Сипаттайтын белгілері: жалпы әлсіздік, қатты бас ауруы, ұйқышылдық, қозғалыс үйлесімділігінің бұзылуы. біздің уақытта нитраттармен улану саны көп емес жағдайларына Қарамастан, , интоксикация ауыр ағыммен сипатталатын болуы мүмкін. Сондықтан азық-түлік өнімдеріндегі ұсталатын нитраттармен улану күдік туған кезде тез арада, бірден медициналық көмекке жүгіну керек.

Бақша өнімдерін тұтынуға байланысты , жіті ішек ауруларының алдын алу үшін не білу қажет?

Бұлжытпай қарапайым ережелерді сақтау қажет:

- бақша өнімдерін белгіленбеген сауда орындарда, жол жиектерінде, тұрғын үйлердің аулаларында ешқашан алмаңыз. Әдетте, көбінесе, осындай өнімге сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттар жоқ.

- бақша өнімдері санкциялаған сауда орындарда, базарлар мен сауда кешендерінде, жабдықталған сауда науалар, шатырларда жүзеге асырылуы тиіс.

- сатушылардан өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттар талап етіңіз;

- пайдаланар алдында қарбызды немесе қауынды мұқият ағынды сумен сабынмен жуу керек.

- ешқашан кесілген қауын-қарбыз, және олардың жартыларын  сатып алмаңыздар, өйткені, ұрықтың лас пышақпен кесу кезінде (ал әр кездерде рұқсат етілмеген сауда орындарында бақша дақылдарын іске асыру бойынша сапалы құрал-саймандарды жоқ), жұмсағына  әр түрлі микроорганизмдер үлкен саны енгізіледі, оның ішінде патогенді, олар жоғары температурада, жоғары ылғалдылық және қанттын жоғары мазмұны өте жақсы көбейеді және тамақтан улану тудыруы мүмкін. Сонымен қатар, қарбыз лас түрінде кесіледі,  тамақтанар алдында ұрықтың жартысын сапалы жуу мүмкін емес, демек, пайдаланған кезде ішек инфекциясы қоздырғыштардың ағзаға енгізілетіні үлкен үлесі бар ,соның ішінде дизентерия.

 

Тағы да нитраттар туралы;

Егер қарбыз нитраттармен,"толтырылған" болса ол сізге өзі туралы айтады, олар келесі белгілер:

- қызыл түсі етінен аздаған күлгін реңкті;

- талшықтар, олар от өзегінің, ақ емес, барлық мөлдір сары түсті;

- "дұрыс емес" қарбызда кесінді беті тегіс және жылтыр. Ал "дұрыс" қарбызда ол түйіршіктермен жылтырлайды:

- аз мөлшерін қолға алып, бір тілім қарбыздын жұмсағын  стақан  суға салып, егер қарбыз жақсы, су, жай ғана қоныр түсті болады, егер қарбыз зиянды, қызыл немесе қызғылт  түске су айналады,;

 

Қауын таңдауда, қарбыз, сол белгілері. Бірақ бар шамалы айырмашылықтар бар.

-құйыршығының қарама-қарсы жағы тиіс сәл жұмсақ;

-егер ол қатты, жұмсақ, демек, пісіп кеткен;

-егер қатты болса, қауын жасыл.

-қауын міндетті түрде хош иіс ескеруі керек. Егер иісі жоқ болса, бұл ұрықты сатып алуға болмайды.

Сондай-ақ оқыңыз